RIP





RIP is een acroniem van Routing Information Protocol.

RIP is een open source Routing Protocol en tegelijke een IGP (Interior Gateway Protocols).
RIP is gebaseerd op een Distancevektoralgoritme of Distance Vector Routing. RIP is werkzaam in een router en eenvoudig gezegd een communicatie algoritme, die adressen van andere routers en met andere routers registreert.
RIP is dan ook een onderdeel van IP en het TCP.
De voorloper van RIP was het Bellman-Ford-Algorithme die bij het ARPAnet werd ingezet.

De eerste versie van RIP werd in 1988 in RFC_1058 gedefineerd. Met de komst van IPv6 en de CIDR werdt in 1997 RIPng (next generation) gepubliceerd onder RFC_2080. De laatste versie, de RIPv2 werdt in RFC_2453 vastgelegd.

De werking van RIP:

Met het opstarten van een nieuwe router, word RIP geactiveerd en gaat op zoek naar andere routers in de buurt. RIP vraagt vervolgens de routingstabellen op. Vervolgens stuurt de nieuwe router zijn eigen netwerkgegevens als getriggerde update terug naar de andere routers. Vanaf dit moment is de nieuwe router bekend geworden en kunnen de andere routers de nieuwe in hun route planning integreren.

Het mededelen van nieuwe IP adressen aan naburige routers gebeurt alle 30 seconden. Deze acties worden ´Advertising´ genoemd, en zijn niet 100% betrouwbaar omdat hiervoor UDP wordt gebruikt.
Verder is de afstand beperkt tot 15 HOPs, wat wil zeggen dat iedere router en de 14 volgende verbindingen benadert worden. Middels deze informatie worden de kosten, de Metrik, berekend. RIP verzameld geen informatie over de bandbreedte van een verbinding en kan derhalve niet de snelste route berekenen. Een ander nadeel van RIP is de grote kans op het Count-to-Infinity-Problem. Infinity-Probleem wordt veroorzaakt door de van RIP aangegeven Hop-Count 16.

RIPv1 kan niet met subnetmaskering omgaan en VLSM.

RIPv2 is aangepast en heeft de mogelijkheid om met CIDR om te gaan, maar handhaaft nog steeds de Hop-Count 16.
RIPv2 heeft een lagere convergent tijd door een beter trigger mechanisme en voorkomt eerder routing lussen.

Tenslotte:

Het werken met kostentabellen werd vervangen door ´op zoek te gaan naar de snelste verbindingen´. Zo komt het dat RIP zijn beste tijd heeft gehad en OSPF (Open Shortest Path First), BGP (Border Gateway Protocol)/EGP (External Gateway Protocol), EIGRP (Enhanced Interior Gateway Routing Protocol) van Cisco en het OSI Protokoll IS-IS de werkzaamheden van RIP overnemen.