1969

ARPANET

Eerste schets van het ARPANET Start van het ARPANET Advanced Research Projects Agency NETwork.
Vier computers uit de staten Utah en California zijn met elkaar verbonden.
Het computernetwerk is ontwikkeld door het DARPA in opdracht van Amerikaanse Ministerie van Defensie.
Het is op dit moment de hoogtijd van de koude oorlog.
Zowel de Russen als ook de Amerikanen bouwen intercontinentale raketten aan de lopende band. De angst bij de Amerikanen is dat door een Russische aanval het computercentrum van de defensie uitgeschakeld zou kunnen worden. Middels het ARPANET werden enkele computer kruiselings met elkaar verbonden. De bedoeling was, dat als er een computer door een aanval uitgeschakeld zou worden, de andere computers door konden gaan.
ARPANET wordt beschouwd als de voorloper van Internet.
In 1969 waren er slechts 4 computers gekoppeld en werd pakket switching (pakketschakeling) ontwikkeld.
De basis voor het Packet Switching was de circuit switching, de netwerk schakelingen zo als wij die kennen van de telefoonverbindingen, waarbij twee gespreks deelnemers met elkaar verbonden werden. Dit noemt men een end tot end verbinding. Op het moment dat men een groepsgesprek schakeling tot stand brengt en dit vervolgens met computers inplaats van telefoontoestellen uitvoerd, hebben wij de basis van de paket switching gelegd.
De te transportereden data word wel van cruciale informatie betreffende de adres afzender en de hoeveelheid van data voorzien.
Middels deze techniek is het mogelijk om één enkele communicatieverbinding delen voor communicatie tussen meerdere paar ontvangers en zenders.

De vier computers liepen uit tot 23 hosts in 1971, 111 in 1977, 4000 in 1983 en 100 miljoen in 2006.
Zie hier de stand van zaken uit 1973.

 ARPANET 1973