Gateway
Gateway, in het Nederlands is, kort vertaald 'de deur naar een weg' of de 'deur naar buiten' of gewoon 'uitgang'.

In de automatiseringswereld is de gateway een verbinding naar en ander net of een interface naar een ander protocol zo als van IP naar IPX of van IP naar IoT configuraties via de IoT Gateway.

Iedere computer heeft, als hij op een netwerk is aangesloten een default of standaard gateway. Thuis is de gateway de kabelmodem en in een bedrijfsomgeving de router. Het kabelmodem werkt ook als een router, maar hoeft niet zo complexe beslissingen te nemen als een router van een ISP. Voor de kabelmodem is het belangrijk om de router van de ISP te vinden, die dan de rest van de verkeer op zich neemt.

Er zijn echter duidelijke verschillen tussen de gateway en een router. Terwijl de router een routeplanner en filter is en op OSI_layer 3 functioneert, is de gateway een doorgeefluik of interface die in principe over alle zeven OSI-lagen heen werkt.

De ICS (Internet Connection Sharing) optie in Microsoft Windows bied de mogelijkheid om een computer als gateway in te zetten door deze verbinding met het internet te laten maken.

Helaas wordt vaak de router als gateway aangeduid. De oorzaak hiervoor is, dat in veel PC TCP/IP software de term gateway gebruikt word in plaats van routeradres.