Internet


Internet Samenvoeging van Interconnecting Networks

Het Internet is een globaal netwerk van computernetwerken op basis van TCP/IP. Begonnen is het Internet in 1969 met de start van het ARPANET (Advanced Research Projects Agency network) in opdracht van DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Het is op dit moment de hoogtijd van de koude oorlog. Zowel de Russen als ook de Amerikanen bouwen intercontinentale raketten aan de lopende band. De angst bij de Amerikanen is dat door een Russische aanval het computercentrum van de defensie uitgeschakeld zou kunnen worden. Middels het ARPANET werden enkele computer kruiselings met elkaar verbonden. De bedoeling was, dat als er een computer door een aanval uitgeschakeld zou worden, de andere computers door konden gaan. Het eerste netwerk bestond uit 4 computers die over de telefoonlijnen met elkaar verbonden waren. Drie computers in Californië waren met de computer van de universiteit van Utah, een DEC PDP-10, verbonden. In Californië waren het de computers van de universiteit van Californië, in Lao Angelos, een SDS Sigma 7, de locatie Santa Barbara, een IBM 360/75 en de Standford universiteit met een SDS 940. Omdat de vier mainframes niet zomaar met elkaar konden communiceren, werden er 16 bit minicomputers, de DDC-516 van Honeywell ingezet als IMP's (interface message processor). In feite zijn de IMP systemen de voorlopers van de Routers. ARPANET wordt beschouwd als de voorloper van Internet. In 1969 waren er slechts 4 computers gekoppeld. Dit liep op tot 23 hosts in 1971, 111 in 1977, 4000 in 1983, 1 miljard in 2006 en en 2015 over de 3 miljard 3.000.000.000. Met de komst van IoT Internet of Things zou dit spoedig oplopen naar 50 Miljard.
De grootste sprong maakt internet met de komst van het WWW van Tim Berners Lee in 1991.
Ondanks, dat het internet in Amerika is ontstaan, zijn de Amerikanen niet de eigenaar van het netwerk der netwerken.
Het is wel een feit dat de meeste organisaties die het internet beheren in Amerika zijn gehuisvest.
Verantwoordelijk voor het voortbestaan zijn de ISOC, de IAB, de IETF, de IRTF, de IANA, de ICANN met het adresboek van het internet en niet te vergeten de talloze ISP's.

Internet is dus niet van een persoon, groep of overheid maar van iedereen, die er gebruik van maakt.
De algemene vergadering van de Vereenigde Naties hebben het IGF (Internet Governance Forum) opgericht om mede hierdoor de onafhankelijkheid van het internet te waarborgen.

Internet Ecosystem