Ray Tomlinson

De Amerikaanse programmeur Raymond (Ray) S.Tomlinson 1941-2016.

Na zijn studie aan de RPI(Rensselaer Polytechnic Institute ), ging hij naar het MIT (Massachusetts Institute of Technology ) om zijn elektrotechnische opleiding voort te zetten. Bij MIT werkte Tomlinson in de Speech Communication Group en ontwikkelde hij een analoog-digitaal hybride spraaksynthesizer hetgeen hij als onderwerp van zijn scriptie voor de master in elektrotechniek gebruikte, die hij in 1965 behaalde.

In 1967 trad hij in dienst bij het technologiebedrijf van Bolt, Beranek en Newman (nu BBN Technologies), waar hij hielp bij de ontwikkeling van het TENEX-besturingssysteem, en het ARPANET Network Control Program. Tevens werkte hij aan de zelfreplicerende programma's Creeper en Reaper, de eerste computervirus en antivirusprogramma.
Hij schreef een programma voor bestandsoverdracht genaamd CPYNET om bestanden via het ARPANET over te brengen.
Tomlinson werd gevraagd om een send message programma genaamd SNDMSG, dat berichten naar andere gebruikers van een tijddelende computer stuurde, te wijzigen om op TENEX te draaien.
Hij voegde code toe die hij van CPYNET naar SNDMSG had meegenomen, zodat er berichten naar gebruikers op andere computers konden worden gestuurd - de eerste e-mail wed zo een feit.
Om de naam van de geadresseerde en diens locatie, waar de mail naar toegaat van elkaar te scheiden, zocht hij naar een teken dat in geen enkele naam voorkwam.
Hij koos zo als nu alom bekend voor het AT Sign @.
Afkomstig van a conto, ten gunste van, maar ook gebruikt om stukprijzen, a zoveel @ aan te geven.