AES


AES is de afkorting van Advanced Encription Standard.

In het Nederlans zou het gevoorderde versleuteling standart moeten zijn.
AES is een blokcodering, welke door Vincent Rijmen en Joan Daemen werd ontwikkeld en ook aangeduid als Rijndael-Algoritme. Rijndael is een samenvoeging van Rij en Dea, de eerste drie letters van de achternamen van de makers. Uitgesproken wordt het als Rijndaal.

Daemen en Rijmen werden op 2 oktober 2000 uitgeroepen tot winnaars van de wereldwijde wedstrijd van het NIST (Amerikaans Nationaal Instituut voor Standaardisatie en Technologie) voor het ontwerp van een opvolger voor de DES (Data Encryption Standard).

AES is een symmetrische versleutelingsmethode, die zich kenmerkt door het feit dat de sleutel voor de versleuteling en voor de ontsleuteling het zelfde is.
Het Rijndael-algoritme heeft variabele, onafhankelijke blok- en sleutellengtes van 128, 160, 192, 224 of 256 bits. Rijndael biedt een zeer hoog niveau van veiligheid en kent drie varianten met de aanduiding van AES-128, AES-192 en AES-256 verwijzend naar de sleutellengte.

AES-192 en AES-256 zijn in de VS goedgekeurd voor overheidsdocumenten met het hoogste classificatieniveau.

AES wordt zowel op het gebied van software (e-mail) als ook hardware (hdd / CPU processen) ingezet.

AES is een belangrijk onderdeel van WPA2, WiMAX, SRPT, SSH, Skype, EFS, 7-ZIP, RAR, PGP, GnuPG en OpenSSL.

Beschreven is de standard in oktober 2001 in ┬┤Federal Information Processing Standards Publication 197┬┤ NIST_FIPS_197.