Slack Space English Deutsch Bosanska_Zastava Poland FransSlack Space is onbruikbare opslagruimte van een cluster dat deel uit maakt van een medium zo als een harddrive.
Clusters op hun beurt zijn de kleinst mogelijke plaatsen waar informatie op een informatiedrager kan worden weggeschreven.

Men kan zich clusters het beste voorstellen als een soort ladekast. Elke lade heeft een bepaalde capaciteit, hoeveelheid bladeren die er in kunne worden opgeborgen. Ieder lade kan slechts een keer worden gebruikt. De regel is dat er niet nog een blaadje met nieuwe informatie er bij mag worden geplaatst.

De kleinste cluster is 512 bytes de grootste is 8KB! Alle data die op een informatiedrager wordt weggeschreven wordt dus in clusters opgeslagen. Is de cluster niet groot genoeg voor de data, dan wordt de volgende gebruikt.
Is de cluster echter groter dan de data, dan hebben wij met Slack Space te maken, onbruikbare clusterruimte.
Leg ik maar een A4'je in een lade dan is dit duidelijk zonde van de ruimte.

Stel dat FAT32 wordt gebruikt door het file systeem met een clustergrootte van 8KB. Stel dat wij een tekst opslaan onder de naam TEST.txt met de inhoud 'Hallo Wereld'. Hallo Wereld neemt 12 Bytes in beslag. De cluster is echter 8192 Bytes (8KB) groot hetgeen inhoud, dat er 8180 Bytes Slack Space is gecreƫerd.
Minder drastisch zijn cookies die 4KB groot zijn en 50% Slack Space veroorzaken.