DDR4 wijzigen wijzigen wijzigen wijzigen
DDR4 is de afkorting voor Double Data Rate 4e generatie.

De DDR4 SDRAM, uit 2014, is de opvolger van DDR3. DDR4 maakt gebruik van 288 pins in plaats van een 240 pins aansluiting van DDR3. De SO-DIMM uitvoering heeft 260 aansluitingen.

De prefetch is tegen de verwachting in niet groter geworden. De prefetch is dus niet verdubbelt. Er worden wel grotere bandbreedtes bereikt door meer lees-/schrijfopdrachten per seconde te verzenden.

De DDR4 heeft een wezenlijk hogere dichtheid van geheugenmodules dank zij de Chip-Stacking-Technology waardoor tot 8 RAM modules boven elkaar geplaatst kunnen worden. DDR4 kent behalve de Dual-Channel ook de Quad-Channel techniek, wat wederom een verdubbeling ten opzichte van Dual-Channel in data transfare met zich meebrengt.
DDR4 werkt tussen 1,2 en 1,4 volt. De modules worden geleverd in 4GB tot 64GB.

De werksnelheden van de DDR4 SDRAM zijn afhankelijk van de systeembus snelheid op het moederbord. Dit is onderaan in een tabel terug te lezen. De tabel werkt als volgt.
De DDR4-1600 heeft een memory clock rate van 200 MHz. Dit resulteert in een I/O bus frequentie van 800 MHz, wat tot een resultaat van 1600 MT/s magatransferes per seconde leid. Voor een enkele geheugen module is de doorvoersnelheid dan 12,8 GB per seconde. Maakt men gebruik van dual channel, wordt de transfare rate 25,6 GB/s. Met een set van 4 reepjes en gebruik maken van de Quad Channel komt men uit op 51,2 Giga Bytes per seconde.