Zigbee

Zigbee is de naam van een draadloos communicatieprotocol zo als WiFi of Bluetooth en tevens de geregistreerde merknaam van de Zigbee Alliance.
Het idee van het ad hoc mesh network is uit 1998. In 2005 kondigd de Zigbee Alliance de beschikbaarheid van Specificatie 1.0 aan, bekend als de Zigbee 2004 Specificatie.

Zigbee werkt op betrekkelijk korte afstanden op 2,4 GHz tot maximaal 70m.
Zigbee valt onder IEEE_802.15.4, een low-rate WPAN, en wordt het meest toegepast in de domotica.
De Zigbee-netwerklaag ondersteunt zowel point to point, ster-, boomnetwerken en generieke mesh netwerken.
De slimme lampen van Philips en Ikea maken gebruik van het vrije Zigbee protokol, maar behalve dat komen wij Zigbee ook in het gebruik van den paniek schakelaar en veel ander domotica toepassingen tegen.

De Zigbee specificatie bevat vier componenten: netwerklaag, applicatielaag, Zigbee Device Objects (ZDO's) en door de fabrikant gedefinieerde toepassingsobjecten.
ZDO's zijn verantwoordelijk voor sommige taken, waaronder het bijhouden van de rol van het apparaat, het beheren van verzoeken om lid te worden van een netwerk, evenals het ontdekken en beveiligen van apparaten.

Zigbee 3.0 biedt een complete IoT-oplossing, van mesh netwerk die middels een universele taal de samenwerking tussen slimme objecten mogelijk maakt.