Vint Cerf

Vinton Gray Cerf, bekend als Vint Cerf geboren op 23 juni 1943, is een Amerikaanse internetpionier.

Vint Cerf wordt erkend als een van de vaders van het internet. Deze titel deelt hij met TCP/IP co-ontwikkelaar Bob Kahn.
Vint Cerf bezocht de Van Nuys High School met Jon Postel en Steve Crocker. Cerf behaalde aan de Stanford University een bachelor in de wiskunde . Na zijn studie trad Vint Cerf in dienst bij IBM.
Naar twee jaar verleit hij IBM voor zijn studie voor Master of Science waar hij in 1970 promoveerde en behaalde zijn PhD in 1972 aan de UCLA.
Vint Cerf studeerde bij professor Gerald Estrin en werkte bij professor Leonard Kleinrock's datapakketnetwerkgroep die de eerste twee knooppunten van de ARPANet verbond, en droeg bij aan het host-to-host protocol van de ARPANet. Toen Vint Cerf aan de UCLA werkte, kwam hij in contact met Bob Kahn, die aan de ARPANet-systeemarchitectuur werkte.

In 1974 schreef Vint Cerf het eerste TCP-protocol samen met Yogen Dalal en Carl Sunshine, genaamd Specification of Internet Transmission Control Program vastgelegd in RFC_675.

Van 1972 tot 1976 werkte Vint als assistent-professor aan de Stanford University, waar hij samen met Bob Kahn de DoD TCP/IP-protocolsuite heeft ontworpen.
Van 1976 tot 1982 werkt hij voor de DARPA en hielp bij de ontwikkeling van TCP/IP PRNET en SATNET.
Vervolgens verhuisde hij naar de MCI en hielp bij de ontwikkeling van het eerste commerciƫle e-mailsysteem MCI-mail.

Vint Cerf heeft diverse eredoctoraten en prijzen ontvangen, waaronder de National Medal of Technology, de Turing Award, de Presidential Medal of Freedom, de Marconi Prize en lidmaatschap van de National Academy of Engineering.