De evolutie van de computer

Deel 3 de buizen computers.

De Enigma Computers werden ontwikkeld omdat er een behoefd aan was.
De tweede wereld oorlog was in volle gang en de Duitsers gebruikten een codesysteem voor het versleutelen van legerberichten. De code afkomstig van de Enigma, was niet te bereken. Althans daar gingen de Duitsers van uit.De Engelsen zetten alles in het werk om de code wel te ontcijferen.
De Colossus In 1943 begon de briljante wiskundige Alan Turing met zij Colossus ( hij was de belangrijkste medeontwikkelaar) in opdracht van de geheime dienst aan de ontrafeling van de Enigma code. De Colossus was een computer die allen en uitsluitend voor dit doel was gebouwd. Een programma om de code te kraken .
Alan Turing De Colossus werkte met 2000 buizen. Met behulp van een buit gemaakte Enigma, die de Poolse verzet de Engelse in handen speelt, en een Enigma uit een Duitse onderzeeboot lukt het Alan Turing uiteindelijk om met behulp van de enorme rekenkracht van de Colossus de code te kraken. Dit feit is uiteindelijk de belangrijkste overwinning van de tweede wereld oorlog geweest. De Colossus was weliswaar een buizen computer maar nog geen General Purpos Computer. De definities die Alan Turing in zijn boek de Universal Turing Machine had publiceerd, waren niet van toepassing op de Colossus.
De ENIAC Op het zelfde moment (1943)ziet de Amerikaan John Mauchley die het werk van Atanasoff kende het Amerikaanse leger berijd om voor het oplossen van ballistische berekeningen een enorm budget ter beschikking te stellen. Samen met J. Presper Eckert bouwen zij de ENIAC, de Electrical Numerical Integrator And Computer (Calculator). In 1946, de oorlog was inmiddels al gewonnen zonder de ENIAC, was het monster van 500.000 dollar klaar.
De dinosaurus woog meer dan 30 ton en was met 17468 elektronenbuizen 1500 relais en 6000 schakelaars uitgerust.
Elektronenbuis waarmee de variabelen konden worden ingesteld. Het programma was fast wired. Dat wil zeggen een vast programma wat doormiddel van bedrading deel uitmakte van de computer. De monster werkte bovendien decimaal en verbruikte 160 kilowatt aan elektriciteit. Het duurde weken voordat een nieuwe opdracht middels de 6000 schakelaars was ingevoerd. Bovendien sneuvelden er regelmatig buizen waardoor de computer stil stond. Ook deze machine staat nog ver van de programgestuurde Z3 af en is allen voor Amerikanen van betekenis. Voor de geschiedenis van de computer is het meer een rariteit dan een Computer.
Johann von Neumann In 1948 probeert Johann von Neumann nog veranderingen aan ten brengen door de vaste bedrading te vervangen voor kabels met stekkers zo als in en telefooncentrale. Maar helaas viel het concept niet zomaar te veranderen. Het feit allen al dat von Neumann trachtte dit te doen, laat niet veel heel van de faam die hij heeft weten te verwerven als wetenschapper en computerdeskundige.
De SSEC In 1948 bouwt IBM de SSEC. Deze computer is traditie getrouw een kolossaal apparaat dat met 21.400 buizen en 12500 relais werkte, maar geen geheugen had. In plaats daarvan werd gebruik gemaakt van ponsbanden. Een decimaal monster en nog niet echt het woord computer waardig. Groot was het apparaat in ieder geval. Maar helaas zegt de afmeting niets over de prestaties.
EDVAC De EDVAC, de Electronic Discrete Variabele Automatic Computer was een mislukt project van Eckert en Mauchley aan de universiteit van Pensilvenia.Eckert en Mauchley begonnen voorzichzelf te werken als de Eckert-Mauchley Computer Corporation.
Von Neumannn en de IAS computer. Johann von Neumann een Hongaar met een Duitse naam was een buitengewoon intelligente man men een fotografisch geheugen. Hij was op de hoogte van de publicaties van Alan Turing en maakte daar dankbaar gebruik van. De von Neuman machine was een stukje voortschrijdend inzicht. Ook bekend als de IAS (Institut for Advanced Studies) computer. Hij was uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een decimaal systeem niet optimaal werkte. Hij propageerde een systeem dat uit vijf eenheden moest bestaan

1. een invoer apparaat
2. een aritmisch-logische eenheid (de term cpu was nog niet uitgevonden)
3. het geheugen
4. het programmabesturingsdeel
5. het uitvoer apparaat

Een floating-point-aritmetiek vond hij niet nodig. Hij was er wel van overtuigd dat het programma naast de data in het geheugen aanwezig moest zijn. Een uitspraak die Alan Turing jaren ervoor al had gedaan.
Het laatste punt is het enige wat van de realiteit van Zuses computers afweek. Uit kostenoverweging en efficiëntie had Zuse nog niet het programma in het geheugen geplaatst.
De UNIVAC computer. De UNIVAC is de eerste commerciële computer in Amerika van Eckert en Mauchlley Computer Corporation. Door geldgebrek werden zij echter in 1951 gedwongen hun bedrijf aan Remington Rand te verkopen.
De IBM-704 computer. IBM komt in 1953 pas met de IBM-701 computer. De UNIVAC is op dit moment de meest verkochte computer in Amerika. De IBM-704 uit 1956 is de eerste Amerikaanse Computer die ook over een floating- point-aritmetiek beschikten een woordlengte van 36 bits en een geheugen van 4K. De Duitser Zuse is inmiddels met de Z22 marktleider in Europa. In 1958 bouwde IBM de laatste buizencomputer, de IBM-709.
De Z22 buizencomputer van Zuse. De Z22 van Zuse uit 1957 werkt met 500 Buizen, een magnetische drumopslag van Gerhard Dirks als extern geheugen van 38 KB en koste toen 180.000 DM. De kloksnelheid was 150 KHz en de woordlengte 38 bits. Het werkgeheugen was slechts 182 Bytes. Het is ook de laatste buizencomputer van de Zuse KG. Van de Z22 is bekend dat er al met de programmeertaal Algol werd gewerkt.


Deel 3 © 2004