Inleiding

Het ontstaan van HTML

HTML is de afkorting voor Hyper Text Markup Language.

Afkomstig is het van een Engelse onderzoeker aan het CERN instituut, het Europese elementaire-deeltjesfysica laboratorium in Zwitserland. Deze jonge Engelsman, een zekere Tim Berners-Lee heeft in 1990 het als hulpje ontwikkeld zodat hij meer met de tekst kon doen dan voorheen, door middel van verwijzingen van gemerkte woorden.
De informatiestromen werden hierdoor dynamisch.

Tim Berners-Lee heeft wel eens gezegd "What we need is meta information, information about information".
Hij is ook de gene die de URL, de (Uniform Resorce Locator) heeft ontwikkelt, maar ook het HTTP (Hyper Tekst Transfer Protocol).
Vervolgens bouwde hij de eerste WWW (World Wide Web) server en browser.
Tim Berners-Lee is een van de belangrijkste mensen die het Internet hebben mogelijk gemaakt tot wat het vandaag op de dag is. In 1991 richt hij een non profit organisatie op, namelijk het World Wide Web Consortium, wat als W3C door het leven gaat.
Het MIT (Massachusetts Institute of Technology) is de nieuwe werkplaats van Tim Berners-Lee waar hij de functie van hoogleraar aan het LCS (Laboratory for Computer Science) uitoefent.
Het MIT is overigens ook de plaats van huisvesting van het W3C. Van het W3C is ook het HTML opmaakmodel CSS, Cascade Style Sheet afkomstig. Inmiddels zijn wij bij CSS2 aanbeland. Het W3C behartigd de belangen van de HTML gebruikers en zorgt tevens voor nieuwe ontwikkelingen, zoals CSS.

Tim Berners-Lee is van zijn ontwikkelingen geen miljonair geworden, wat ook zijn doelstelling niet was. Hij deed de dingen die hij deed omdat hij het noodzakelijk vond. Het was nooit zijn bedoeling dat de computer gebruiker HTML ging leren.
Hij ging er van uit dat er tekstverwerkingachtige programma’s zouden komen die de vertaalslag van tekst, afbeeldingen en hyperlinks zouden maken.

HTML is inmiddels de belangrijkste taal geworden waarmee webpaginas worden gemaakt. Middels HTML kunnen binnen een pagina, maar ook daarbuiten verwijzingen worden aangebracht die wij ook wel kruisverwijzingen (kroslinks) noemen. Programma’s die de codes van HTML kunne begrijpen en uitvoeren heten web-browsers. De bekendste zijn Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer. Iedereen die het Internet opgaat, betreed de wereld van HTML. Een prettige bijkomstigheid is dat HTML op alle mogelijke computers, Mini's Mainframes, Apple's I-Mac, Linux en PC's die met Windows werken het zelden uitziet. HTML is dus platform onafhankelijk. Uitzonderingen vormen de beeldscherminstellingen en eigen lettertypes. Is een webpagina voor een resolutie van 800X600 pixels geschreven, dan zal de weergave op een beeldscherm of LCD onder 600X480 niet alles kunnen weergeven.

Samenvattend:


  1. HTML betekend Hyper Text Markup Language.
  2. WWW, HTTP en HTML zijn door Tim Berner-Lee ontwikkelt.
  3. WWV betekend World Wide Web
  4. HTTP betekend Hyper Tekst Transfer Protocol.
  5. HTML is platform onafhankelijk.
  6. CSS betekend Cascade Syle Sheet.
  7. HTML is de belangrijkste taal voor het maken van webpaginas.
  8. W3C betekend World Wide Web Consortium.
  9. Het W3C behartigd de belangen van de html gebruikers.
  10. MIT betekent Massachusetts Institute of Technology.