Thin Client

Thin Client is de benaming voor een computer zonder eigen Harddisk.

De Thin Client is een Intelligent Terminal.
Een andere naam voor Thin Client is NC of Diskless Workstation.
De naam Thin Client komt van zijn uiterlijk vandaan.
Thin Client wordt in een netwerkomgeving gebruik.
De eerste Thin Clients zijn zeer platte desktop computers die middels een NIC van het netwerk booten.De aanschafprijs van een Thin Client ligt +/- 40% lager dan die van een standaard PC. Ook de cost of ownership ligt een stuk lager dan die van een PC.
Het gebruik van Thin Client tegenover PC's verhoogd op deze manier ook de bedrijfsveiligheid van de ICT- infrastructuur.
De Thin Client heeft geen harddrive of CD-ROM.
De applicaties en data staan op de server waar de Thin Client contact me onderhoud.
Tegenover de Thin Client staat de Thick of Fat Client waarmee de normale PC kan worden aangeduid, die wel de applicaties op zijn eigen opslagmedium bewaart en ook data naast de server kan opslaan.

Larry Allison van Oracle probeerde enkele jaren geleden al met de NC, wat hij ook als merknaam liet registreren, de markt van de kantoorautomatisering te veroveren.
Dit lukte echter niet.
De oorzaak van het falen lag in het feit dat de netwerkverbindingen nog niet zo snel waren en de Servers nog niet over voldoende rekenkundige kracht beschikten.

Op dit moment is er echter weer een opleving van de diskless werkstations.

HP heeft in januari 2008 de eerste Thin Client Notebook op de markt gebracht.De HP Compaq 6720t - Thin Client heeft een flashrom van 1 GB waarmee Windows XP wordt opgestart.
De flashmodule word niet als opslag gebruikt!
De Laptop heeft 1 GB aan werkgeheugen.