Al Shugart

Al Shugart

Who is Who in ICT

Alan F. Shugart, geboren in 1930 in Los Angeles, overleed op 76 jarige leeftijd op 14 december 2006.
Al Shugart was een van de belangrijkste pioniers uit de automatiseringsgeschiedenis.
Na zijn studie begon Al Shugart bij IBM en maakte daar de eerste computer met een harde schijf mee.
In 1969 werd hij gepromoveerd tot hoofd ontwikkelingen. Het zelfde jaar ging hij weg bij IBM en trad in dienst bij Memorex. Met hem gingen 200 andere ingenieurs. Een van hen was Finis Conner.
Samen met F. Conner start Al Shugart in 1972 de Shugart Associates. In 1974 werd hij door zijn eigen organisatie met behulp van de geldschieter eruit gezet. Niemand wordt daar vrolijk van en zo ook Al Shugart. Hij begon een kroeg, kocht een vissersboot en had geen interesse meer in de Computerwereld.
In 1979 wist Finis Conner hem over te halen opnieuw een aanloop te nemen en een bedrijf voor de productie van harde schijven te starten. Met Tom Mitchell en Finis Connor richtte Al Shugart het bedrijf Shugart Technology op. Men begon aan het ontwerp van een Hard Disk.
Xerox die het oude bedrijf van Shugart inmiddels had opgekocht driegde met een procedure om de naam Shugart.
Logo van Seagate Technology Inc. Om problemen te voorkomen werd het bedrijf hernoemd naar Seagate Technology Inc.
In 1980 kwam Seagate met de ST 506 Drive op de markt. Het was een 5.25 " drive met een opslagcapaciteit van 5 MB. De drive had dezelfde afmeting als de Shugart floppy drive.
Logo van Conner Peripherals Finis Conner, die 1984 bij Seagate weg ging en zijn eigen bedrijf startte, introduceerde in 1986 de 3,5" Hard Disk Drive. Compaq financierde de opstart en was tevens de grootste klant van Conner.
In 1996 kocht Seagate Conner op.

In 1989 gingen de zaken van Seagate niet zo best. De kwaliteit van de harde schijven was niet al te best. Goedkoop waren ze wel. Andere merken, zoals NEC, leverden voor hetzelfde geld betere kwaliteit. Shugart moest handelen. Hij zette de directeur Tom Mitchell buiten de deur.
Hij nam zelf de leiding op zich en kocht het harddisk productiebedrijf Imprimis van Control Data. De koop was buitengewoon riskant gezien de hoge prijs van 450 miljoen dollar, die betaald moest worden.
Al Shugart wist wat hij deed. Met een klap was Seagate boven Jan. Met de koop van Imprimis kocht hij ook patenten en de kennis.
Seagate heeft 80 % van de diskmarkt in handen en is leidinggevend op de markt van massaopslag. Toen Shugart weg ging bij Seagate, waren er 100,000 medewerkers die deze stap betreurden.