S.M.A.R.T.

S.M.A.R.T. is de afkorting voor Self-Monitoring Analyses and Reporting Technology

S.M.A.R.T. is uit 1992, afkomstig van IBM, gebruikt voor de SCSI drives voor de AS400, en heette toen nog PFA Predictive Failure Analysis.
S.M.A.R.T. is een verzameling van parameters die het doel hebben om de gebruiker van een harde schijf op de hoogte te brengen van de kwalitatieve toestand van het loopwerk.
S.M.A.R.T. wordt door de grote diskproducenten zo als Seagate, Western Digital, Fujitsu, IBM en anderen als extra service meegeleverd in de vorm van firmware.
Om S.M.A.R.T. te raadplegen is een stukje software nodig die de producenten van harddrives gratis ter beschikking stellen.
Dit programma is een SMART monitor, die de gebruiker 256 gegevens over de status van de HDD kan tonen.
Het aantal parameters is diskafhankelijk en niet altijd even relevant.
Enkele gegevens zijn:
start tijd van de disk,Spin-Up Time
temperatuur,
error log van bad tracks,
Seek Error Rate,
Werkuren, Power ON Hours,
en nog veel meer.

S.M.A.R.T. geeft de status van enkele parameters weer in een getal.
De waarde kan tussen 1 en 256 variŽren. Een waarde tussen de 100 en 200 wordt als normaal aangezien.
De waarde 1 is fataal.

Als de waarde 1 wordt bereikt, wordt tijdens het opstarten van het systeem een melding genereert: S.M.A.R.T. Back up data and replace drive.
Press F1 to resume.

Middels de monitorprogramma,s van de leveranciers is te zien wat er fout gaat en in sommige gevallen zijn er zelfs nog herstelacties uit te voeren.
Echter in een bedrijfsmatige omgeving is het het meest raadzaam om de melding serieus te nemen en de harddisk te vervangen.