Inleiding Projecten

      Hoe zit het in elkaar ?

      Wat is een project?

      Een project is een in tijd gelimiteerde bezigheid, uitgevoerde door een of meerder deelnemers, met het doel om binnen de gestelde kosten en tijd een product of dienst volgens een afgesproken kwaliteit te leveren.

      Een project is een opgave (uitdaging), die uitgevoerd moet worden. Over het algemeen gebeurt dit in een groep van mensen of in teamverband. Een project heeft een begin en een eind.
      Een project is multidisciplinair en kan uit meerdere vakken bestaan.
      Dit kan zijn: Nederlands, Engels, ICT hardware of software, ECDL en meer.
      Een project kent een tijdplanning, en helaas ook vaak een bijstelling.
      Ieder project heeft ook een tijd registratie.
      Uit deze tijdregistratie is te zien wie wat wanneer en hoelang iets gedaan heeft. Dit is voor de beoordeling (afrekening) van essentieel belang. Onze projecten kenmerken zich door de Stop en Go discipline. Ieder deel van een project stopt aan het eind en wordt met de opdrachtgever (docent) besproken. Is het deel goed afgerond, dan gaat het project verder GO. Zo niet, eerst verbeteren en dan een nieuwe afspraak maken. ( wat wel punten kost )

      Wat is projectmatig werken?

      Projectmatig werken op school, vloeit voort uit de gedachte van competentiegericht onderwijs. Projecten staan dichter bij der werkelijkheid, en stellen minder ijzen aan een abstract voorstellingsvermogen. De kreet “Je leert niet voor de school, maar voor het leven ” schijnt nu inhoud te krijgen. Een voordeel van projectmatig werken is de veelvoud van vaardigheden die tijdens de uitwerking gevraagd worden. De samenwerking in teamverband is een van de basis vereisten die in alle projecten terugkeren.

      Ken jij jezelf?

      Voordat je echter met anderen leert samen te werken is het van belang dat je meer over je eigen karakter en kwaliteiten te weten komt. Als je jezelf leert kennen leer je vanzelf anderen kennen. Er zijn drie toetsen die je zult moeten afleggen om een inzicht in je eigen mogelijkheden en eigenschappen te verkrijgen.

      De Enneagram-test

      De Enneagram-test is een test die negen basiseigenschappen van een mens in kaart probeert te brengen. Deze test stelt je in staat om meer over je karakter en emotionele eigenschappen, zeg karakter, te leren.

      De IQ-test

      De IQ of wel Intelligentie Quotiënt test, test je begripsvermogen, de visuele inzicht en het vermogen om een probleem te herkennen en op te lossen.

      De EQ-test

      De EQ of wel Emotioneel Intelligentie Quotiënt test je vermogen om met allerlei soort van omstandigheden om te gaan. Dezen omstandigheden kunnen gebeurtenissen zijn die met je omgeving te maken hebben, of collega’s. Deze drie tests geven je een beeld over jezelf. Nu weet je waar je staat en weet je ook wat je sterke en zwakke punten zijn. Je staat nu aan het begin van je zelfontwikkeling, een proces die als het goed is nooit ophoud. Met de nieuw verworven kennis over jezelf kijk je met andere ogen naar je naaste. Vergelijk de uitkomsten van de tests met de uitkomsten van je collega’s in het team.

      Hier zijn enkele verwijzingen voor de verschillende tests.

      Enneagram-test van Locomotiva.
      Enneagram-test van Testheaven.

      EQ-test van Goleman.
      EQ-test / IQ-test van 123 test.
      IQ-test B&M test.

      Maak iedere test op twee verschillende plaatsen op het internet. Herhaal iedere test een keer na enkele dagen.

      Hoe maak ik van een project een succes?

      1. Zorg dat je team in evenwicht is.Je moet in je teamleden geïnteresseerd zijn. Het motto is samen sterk. Je succes is afhankelijk van de inzet van het team en de inzet van ieder teamlid. Zorg voor een Teamnaam die door iedereen wordt gewaardeerd. De naam weerspiegeld de inzet van het team. Zorg voor een Teamlogo en vervolgens je eigen briefpapier. Zorg voor een lijfspreuk. Samen sterk is er zo een,maar is voor alle teams van toepassing.

      2. Maak een planning die ook door iedereen uitvoerbaar is. Wie doet wat, wanner, met wie? Kies een teamleider en een notulist. Zorg dat je een eigen teamformulier gebruikt.

      3. Hou de planning bij in een dagboek (eigen ontwerp) van het team en ieder teamlid zijn eigen urenverantwoording (eigen teamontwerp).

      4. Als er informatie is geproduceerd, zo als planning urenverantwoording en dergelijke, is het belangrijk dat ieder teamlid toegang heeft tot de informatie. Suggestie (voorstel)!!! De makkelijkste mannier is een website waar alles wordt bewaard. !!!!!

      5. Maak op tijd een afspraak met de opdrachtgever (docent) om de stand van zaken te bespreken. Zorg voor een nette uitnodiging waarin wordt aangegeven wat het doel van het gesprek is, wie aanwezig is en wat de stand van zaken is in het kort.

      6. Een project is niet aan schooltijden gebonden. De school daarentegen is wel een makkelijke werkplaats. Dit is van toepassing voor uren buiten het rooster.

      7. Sluit een project af met een presentatie in PowerPoint of een HTML. Een presentatie van een project website is ook welkom. (maak tijdens het project ook foto’s van het team en de werkzaamheden). Ieder teamlid maakt zelfstandig een evaluatie van het project en geeft aan op welk gebied de eigen kennis op vakgebied als ook op het gebied van softskils. ( hoe gaat men met andere teamleden om hoe was de eigen inbreng)

      8. Het project wordt beoordeelt en krijgt een cijfer die de leden zelf mogen verdelen naar eigen inzicht over de prestaties van de leden. Daarbuiten krijgen de individuele teamleden (leerlingen ook een cijfer)

      9. De tijdens het project verworven kennis wordt een a twee weken naar afloop van het project getoetst. Nog een cijfer!!!!!!

      10. Tot slot, een 10 wil zeggen dat aan alle eisen is voldaan, maar is niet het einde. Een 10cl ( cum laude ) is mogelijk. Een 10 scl (suma cum laude), met bijzonder veel lof, is nauwelijks haalbaar.
      Er staan wel bijzonder beloningen (extra uitdagingen) tegenover bijzondere prestaties.


      Je leert meer met projecten.