NETCONF wijzigen wijzigen wijzigen Spaans Pools

NETCONF is de afkorting van NETwork CONFiguration Protocol .

Het Network Configuration Protocol is in 2002 door de NETCONF-werkgroep ontwikkeld, gestandaardiseerd door de IETF en vastgelegd in 2006 onder RFC 3535.
De laatste uitvoering dateert uit 2011 en is gepubliceerd door M. Wasserman onder RFC_6242

NETCONF biedt mogelijkheden voor het installeren, manipuleren en verwijderen van de configuratie van netwerkapparaten. De operaties worden gerealiseerd bovenop een eenvoudige RPC-laag.
Het NETCONF-protocol gebruikt een op XML gebaseerde schrijfwijze voor zowel de configuratiegegevens als de protocolberichten.

NETCONF gebruikt YANG Modeling voor gegevensmodellering.
YANG steld de middelen ter beschikking om de inhoud te defini├źren die via NETCONF wordt overgedragen, Dit geld zowel voor gegevens als ook voor operaties. NETCONF en YANG samen helpen gebruikers om netwerkbeheertoepassingen te realiseren die voldoen aan de behoeften van netwerkbeheerders en vormen de facto het Network Management for SDN.

De protocolberichten worden uitgewisseld boven op een beveiligd transportprotocol SSH / SSL.
De configuratiegegevens worden opgeslagen in een configuratiedatastore op een netwerkapparaat.

Het NETCONF-protocol kan conceptueel worden onderverdeeld in vier lagen:

- Inhoud - Bewerkingen - Berichten - Transport

- Inhoud:
De Content-laag bestaat uit configuratiegegevens en notificatiegegevens.

- Bewerkingen:
De bewerkingen worden door de Operations-laag definieert een reeks basisprotocolbewerkingen om configuratiegegevens op te halen en te bewerken.

- Berichten:
De laag berichten biedt een mechanisme voor het coderen van RPC's en kennisgevingen.

- Transport:
De transport laag zorgt voor een veilig en betrouwbaar transport van berichten tussen een client en een server middels SSH en SSL.

Het NETCONF-protocol is door enkele grote leveranciers van apparatuur geïmplementeerd in netwerkapparatuur zoals routers en switches. Een bijzonder sterk punt van NETCONF is de ondersteuning van robuuste configuratiewijzigingen door middel van transacties waarbij meerdere apparaten betrokken zijn. Kort samenvattend: NETCONF is een protocol voor het overbrengen en ophalen van gecodeerde XML-gegevens tussen EMS (Element Management Software) en netwerkelementen (NE's). NETCONF werd ontwikkeld om de netwerkconfiguratie te vereenvoudigen en een krachtigere beheers- en configuratie-interface te bieden in vergelijking met de conventionele methoden.