Gary Arlen Kildall, geboren op 19 mei 1942 en helaas te vroeg overleden op 11 juli 1994 was een van de belangrijkste computerpioniers.

Gary Kildall had informatiekunde gestudeerd en gaf er les in aan een College.
In 1972 behaalde hij zijn doctorale titel in de Computerwetenschap.
Zijn eerste softwareproduct was een implementatie van de programmeertaal PL/1 (Program Language) , voor microcomputers die met de 8008 processor werkten.
Hij noemde het PL/M(Program Language for Microcomputers).
Later bouwde hij samen met Gorden Eubanks, die later chef werd van Symantec, onder de naam MAA "Microcomputer Application Associates", een microcomputer die met de 8080 processor van Intel werkte.
Voor deze computer, ontwikkelde hij het besturingssysteem CP/M, wat een acroniem is van Control Program Monitor, en later verandert in Control Program for Microcomputers.

Een van de kernal-programmaonderdelen van CP/M is de BIOS.
Het enige wat Gary Kildall hoefde te doen om CP/M voor een nieuwe computer geschikt te maken, was enkele parameters in de BIOS- record aan te passen, en het werkte.
Dit was het geheim achter het succes van CP/M.

In 1972 bood Gary Kildall PL/M en CP/M voor 20.000 US Dollar Intel te koop aan. Intel kocht PL/M voor 20.000$ en had geen interesse in CP/M.

In 1976 start Gary Kildal samen met zijn vrouw de firma
Intergalactic Digital Research Incorporated.
De indrukwekkende naam werd spoedig verandert in Digital Research Inc. ook bekend als DRI.

In 1977 geeft Gary Kildall voor 25.000 US$ de licentie om CP/M in de markt te zetten.

In 1981 zijn er 600.000 microcomputers die met een officilele CP/M werken.

In 1983 ontwikkeld Garry Kildall het grafische programma GEM Graphics Enviroment Manager.
Vanaf 1984 werd de ATARI-ST computer met GEM geleverd, en konden zo de eerste DTP toepassingen op een microcomputer worden uitgevoerd.
Helaas ontbrak het Gary Kildall aan de nodige commerciŽle inzicht om hier een succes van te maken.

In 1987 bracht Gary Kildal DR-DOS op de markt. Inmiddels wist iedereen wat DOS was, maar weinig mensen wat CP/M was. Het was de eerste handige actie van Gary die in zijn hart nog altijd meer leraar was dan zakenman.
DR-DOS was, en hoe kan het ook anders beter en sneller dan de DOS van Microsoft. Bovendien was het goedkoper dan DOS van MS.

Microsoft was genoodzaakt om hun besturingssysteem te herzien, en brachten DOS5 op de markt waar de meeste elementen uit DR-DOS zo als een uitgebreid memory management en disk compressor in verwerkt was. Helaas voor de mensen uit Redmond was DOS5 buitengewoon instabiel en moest snel worden verbeterd naar DOS6.

Het succes van DR-DOS was niet ongezien gebleven en zo bracht Novell een bod uit op DRI.
In 1991 verkocht Gary Kildall Digital Research Inc. voor 120 Miljoen dollar.

Tot 1994 hield hij zich bezig om AIDS-geÔnfecteerde kinderen te helpen.